Khamis, 30 Jun 2011

belajar menjahit baju kurung asli untuk kanak-kanak

memandangkan dah nak masuk musim raya, saya rasa baik buat entry tentang belajar menjahit baju kurung asli untuk kanak-kanak. mesti ramai ibu2 yang nak buat baju untuk anak2. bagi mereka yang baru nak belajar tu, apa kata baca entry saya ni sampai habis. mudah je untuk menghasilkan sepasang kurung asli untuk kanak-kanak. kalau tak pandai ukur, di sini saya tunjukkan cara2nya.


mula2 ambil baju kurung anak anda. perlu diingat ukuran yang kita ambil adalah untuk:
1-labuh
2-bahu
3-turun bahu
4-panjang tangan
5-bukaan tangan
6-pesak (atas) dan (bawah)
7-kekek

lipat dua


ukur labuh baju-dari bahu sampai hujung baju (tengok gambar)

untuk ukuran bahu-dari lipatan ke bahu


ukuran untuk turun bahu


panjang tangan


bukaan tangan


pesak (atas)


pesak (bawah)


kekek


untuk skirt pula, lipat dua macam dalam gambar


ukur labuh skirt


buka lipatan tadi dan ukur bahagian punggung (tengok gambar)


ok siap. saya tulis ukuran tadi atas kertas yang akan saya lukis pola.


*************************************************************************


cara buat pola kurung asli kanak-kanak.

biasanya orang main ukur atas kain terus tapi bagi yang baru nak belajar boleh lukis pola dulu. lepas tu senang nak ingat dan boleh elak dari tersalah potong kain. biasalah mula2 kan, mesti banyak silap. tapi kalau guna pola memang tak punya. bila anda dah mahir nanti boleh ukur terus atas kain.


tanda untuk garisan labuh baju


59cm-untuk labuh baju dan 3 bulat tu tanda kain perlu dilipat (tak putus) bila kita gunting kain nanti.


tandakan ukuran bahu


garis lurus dari ukuran bahu sampai labuh baju tadi


tandakan ukuran turun bahu


tandakan ukuran panjang tangan


kemudian buat tanda dan garis untuk bukaan tangan


sambungkan garisan turun bahu ke hujung bukaan tangan


tanda untuk ukuran pesak (atas)


tandakan untuk ukuran pesak (bawah)


gariskan dari atas pesak ke bawah pesak


tandakan di tepi pesak untuk ukuran kekek


dan di tepi bawah tangan


kemudian gariskan


inilah rupa pola yang sudah siap


guntingkan


jadilah macam ni


ini ukuran skirt. 15cm tu untuk kipas dan 33cm untuk bahagian badan skirt (ukuran di bahagian punggung). 3 bulat tu tanda lipat 2 bila potong kain nanti. untuk labuh skirt, campurkan basi lipatan untuk kaki kain dan untuk lipatan jahitan getah pinggang.



Jumaat, 24 Jun 2011

baju kurung sulam manik


ini baju yang saya jahit manik bulan lepas. ringkas je sebab saya tak pandai sangat dalam manik2 ni. tapi sebab tak nak menghampakan pelanggan, saya buat juga apa yang termampu. biar tak cantik, janji mereka puas-hati...hihihi


ingat nak belajar sulam manik tapi di sini tak tahu mana tempat belajar. seronok kalau duduk di semenanjung, banyak tempat boleh belajar sulam.




Khamis, 23 Jun 2011

baju batik

lama juga tak upate sebab musim cuti sekolah tu busy dengan tempahan baju saudara-mara yang nak menghadiri majlis perkahwinan. cousin saya pun dua orang yang naik pelamin masa cuti hari tu.



entry kali ni tiada yang menarik pun cuma nak upload gambar baju batik my dad. ini first time saya jahit baju guna kain corak2 macam ni. warna merah + coklat tu ala2 kemeja juga tapi leher beza sikit, buat macam leher cekak musang.



biru tu pula memang kemeja lah. cuba tengok label tu...hihihi..asal aku pasang label mesti tak ngam...tak betul2 di tengah! lepas ni nak garis betul2 di tengah baru jahit label...biar nampak kemas macam di butik tu.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...