Memaparkan catatan dengan label dress gigi buaya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label dress gigi buaya. Papar semua catatan

Sabtu, 11 Oktober 2014

Jubah Princess Cut


Salam petang sabtu. Ini jubah princess cut gigi buaya yang saya jahit lace di hujung lengan. Baju ni simple aje. Kalau pandai jahit baju kurung moden, memang senanglah nak buat baju macam ni. Baju macam ni lagi cepat dijahit berbanding baju kurung moden. Bagi sayalah sebab baju ni takde skirt jadi proses jahit tak lama. Masa pasang zip sajalah ambil masa lebih sikit. 

Saya guna 1 pola aje untuk belakang dan depan. Untuk ambil yang belakang kena lebihkan beberapa cm untuk basi zip. Depan cuma basi untuk jahitan je...

pola depan dan belakang

Ini cara saya ambil pola belakang. Lipat dua kain tu, temukan kedua-dua tepi. Ambil ikut ira kain (memanjang).

tanda dengan kapur dan gunting.


Ini bahagian depan. Lipat dua macam dalam gambar dan letak pola. tanda dan gunting. 

Ini bahagian depan, belakang dan lengan yang sudah siap dipotong.

 Bahagian lapik leher


Bahagian belakang yang sudah di pasang zip dan lapik leher. Sedia untuk di jahit sambung. Untuk bahagian depan caranya sama aje. Bezanya depan tak putus dan sambung terus bahagian tepi. Dah jahit depan belakang, barulah cantum bahu dan tepi. Kemudian jahit lace di hujung lengan. Lepas tu barulah pasang lengan dan badan baju. Siapkan jahitan untuk lipatan bawah baju. Saya ringkas2kan aje sebab gambar tak banyak yang saya ambil. Tapi banyak blog lain yang bagi penerangan penuh macam mana nak potong dan jahit dress yang macam ni. Ok, selamat menjahit...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...