Selasa, 17 Januari 2012

cheongsam



suka cheongsam tak? saya memang suka...memandangkan CNY tak lama lagi...saya pun sajalah upload gambar2 ni. saya suka dengan potongan cheongsam yang mempunyai leher tinggi, butang di bahagian bahu, bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera, satin dan lain-lain jenis kain lembut.

sedikit info tentang cheongsam ni,

Pakaian ini dipakai oleh wanita berketurunan Cina. Biasanya dipakai pada upacara-upacara tertentu seperti majlis perkahwinan dan semasa Tahun Baru Cina. Cheongsam dikatakan berasal dari baju tradisional lelaki Cina yang labuh sampai ke kaki. Perkataan 'cheong sam' dalam dialek kantonis bermaksud 'baju labuh'. Cheongsam dipercayai mula diperkenalkan semenjak revolusi di Negera China pada tahun 1911.

Baju ini asalnya labuh tetapi lama-kelamaan disingkatkan hingga ke paras lutut. Pada mulanya, kolar baju antara 3 hingga 4 cm sahaja tetapi kemudiannya ditinggikan sehingga menjadi 7 cm. Cheongsam dipakai ketat dan berbelah di kiri dan kanannya.











Isnin, 16 Januari 2012

selimut seribu



lamanya saya tak update..pemalas betullah. nak kata tiada masa mengadap lappy...tipulah sebab hari2 pun ada waktu tertentu saya peruntukan untuk buka internet. tapi selalu melepak di fb dan kadang2 di twitter je...

dunia jahitan saya macam biasa juga...masih berputar tapi sekarang agak slow sikit, tempahan pun 2,3 pasang baju je. adoiii...sakit bulan ni. harap2 bulan depan, ekonomi pulih macam biasa...hehehe.

oklah, kali ni saya saja nak kongsi gambar selimut seribu. jahit ni guna kain2 perca je...lebihan2 kain baju. tapi bukan lebihan kain pelanggan tau...semua kain lebihan baju2 family saya je. saya punya trade-mark...semua lebihan kain2 pelanggan saya bagi balik. sekali pun perca halus2 tu semua saya kumpul dalam plastik dan bagi balik pada pelanggan saya.

ada tukang jahit lain cakap, rugi bagi balik kain lebihan tu sebab kain2 lebihan tu boleh kumpul banyak2 lepas tu jual. biasa orang jual dalam plastik besar. memang betullah ada makcik2 yang tanya saya kalau ada jual kain lebihan ni. nampak tu sisa kain pun ada juga orang nak beli. memang boleh buat duit lagi kalau nak kan.

tapi memandangkan saya kembalikan semua kain2 lebihan pelanggan saya, jadi tak adalah saya jual kain2 lebihan ni. lagi pun saya rasa macam tak sedap hatilah kalau saya tak pulangan kain2 lebihan tu (sekalipun hanya perca2 kain). macam simpan barang orang rasanya. lagipun pelanggan cuma minta potong dan jahit saja. jadi itu saja yang patut saya buat..konon2 jujurlah ni hahaha...

laaa...terpanjang pula cerita tentang kain2 perca ni, sedangkan tadi asalnya nak cakap tentang 'patchwork' saya ni. ni melepaskan gian lama tak buat entrilah ni...layan je lah...hahaha. sebelum saya buat entri ni, saya dah tukar layout blog saya ni...wajah baru sempena tahun baru 2012. harap2 lah semangat saya pun bertambah2 baru juga dalam dunia jahit-menjahit ni. lagi satu dengan wajah baru ni, diharap saya pun rajin update blog juga...tak malas2 lagi, insyaAllah.

saya juga terpaksa buang shoutbox selepas benda tu tak berfungsi sejak bulan lepas (disember 2011)...tak tahulah kenapa. terpaksa ganti lain dengan cbox, alaa...fungsi sama je. cuma cbox ni saya tak pandai nak konik2 macam shoutbox tu, boleh tukar2 warna dan saiz. tapi cbox? tak tahu langsung, apa dia tunjuk...tu lah yang saya pilih.

oklah saya pun tak tahu nak taip apa lagi...nantilah sambung cerita di entri lain. mungkin nak buat tutorial pula...insyaAllah. kepada yang follow blog ini, thanks...nanti saya follow blog korang semula ya.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...