Khamis, 30 Julai 2015

Cara pasang lengan di badan baju

 Salam syawal yang ke 14. Rasa cepat sangat masa berlalu. Pagi ni saya kongsi cara pasang lengan di badan baju. Ada orang jahit lengan dulu baru sambung tepi baju. Dulu saya buat macam tu tapi selalu ada lebih, kena potong lebih kain dan jahit tepi lagi. Saya ni jenis malas dan kalau menjahit sentiasa nak cepat siap. Jadi saya jahit dulu tepi baju, baru pasang lengan. Lagi senang rasanya. Ini saya kongsi dengan kawan2 yang baru belajar menjahit ya. Yang dah pakar tu, tengok sajalah. Kalau ada salah tu, sila bertulkan. Saya ni pun tak pandai sangat. Ilmu jahit pun sikit2 saja...tapi sikit pun, saya tetap nak kongsi juga.

 Mula2 jahit badan baju (tepinya tu). Lepas tu jahit lengan dari bawah sampai dekat atas

 Dah dekat nak hujung tu, ambil badan baju, ukur bahagian ketiak (lubang lengan) dengan lengan tadi.

 Lebihkan sikit lengan dari bahu tu

 Sambungan lengan tu jahit ikut ukuran lubang lengan di baju tu.

 Kemudian terbalikkan lengan

 Lubang lengan di badan baju

 Masukan lengan yang sudah berjahit tadi dalam lubang lengan di badan baju tu

 Semat dengan peniti. Tapi kalau tak letak peniti pun tak apa. Saya tak suka letak peniti sebab selalu tercucuk di jari...

 Korang boleh mula jahit. Bahagian lengan tu yang dibawah, lubang lengan tu atas. Jahit mula dari sambungan  tu. Tengok gambar betul-betul ya

 Lengan yang sudah berjahit di badan baju

 Tarik lengan tu keluar dari lubang lengan tadi dan terbalikkan keluar

Cara pasang lengan di badan baju
Siap sudah... macam mana? Harap kawan2 faham ye apa yang saya terangkan. Kalau tak, perhatikan saja gambar2 tu. Nanti lama2 akan faham juga. Selamat mencuba...kalau nak share, silakan...


Rabu, 29 Julai 2015

cara jahit span baju (Shoulder pads)

 
 Salam syawal yang ke 13. Hari ni saya kongsi cara jahit span baju. Mula2 sediakan kain untuk kulit span. Lipat dan tanda. Kemudian jahit dari tengah sampai bawah. Jahit serong macam dalam gambar.

 Jahit macam ni

 contoh jahitan yang ada tanda anak panah kuning

 Buka kain tu dan letak span betul2 di tengah jahitan tadi (sebelah dalam kain)

 Macam ni. Lepas tu letak peniti di tepinya untuk mudah menjahitnya

 Bahagian melengkung

 Jahit ikut bentuk span. Lepas tu potong lebihan kain tu. Jangan lupa jahit tepi.

Siap sudah. Macam nilah bentuknya, Bentuk span melengkung dan kemas kalau dijahit di bahu baju. Selamat mencuba. Kalau nak share di page korang, silakan...


Selasa, 28 Julai 2015

Cara Menjahit dress leher ala kimono

 Cara Menjahit dress leher ala kimono

Salam syawal yang ke 12... Hari ni saya nak kongsi cara menjahit dress leher ala kimono. Sebenarnya saya tak tahu nak panggil baju ni nama apa. Long dress agaknya atau maxi. Gambar atas tu baju customer. Saya ikut contoh tu aje. 

 Ini bahagian kain yang sudah saya potong. Bahagian belakang (tak putus). Bahagian depan putus bawah dada. Bahagian kecil tu tangan.

Mula2 jahit bahagian bahu (sambung bahu)

 Jahit kolar tadi di leher baju. Sorry, kain untuk kolar tu saya lupa ambil gambarnya.

 Lepas tu jahit tepi

 leher yang sudah dipasang. Gambar bahagian dalam baju

bahgian luar baju
 Iron bagi kemas bahagian luar tu.

 potong lebihan leher tu dan tindih kemas2. Jahit tepi bahagian bawahnya.
Buat lipatan kecil di bawah tindihan lapik leher tu. Tak buat pun tak apa tapi saya ikut baju contoh apa yang ada dibaju tu, kenalah saya ikut saja.

 Sambung bahagian atas dan bawah baju tu. Lepas tu Jahit tepi.

 Ini sudah siap bersambung. Lipatan tak berapa jelas.

 Lepas tu bolehlah sambung bahagian tepi baju (kiri kanan) dan pasang tangan.

 Jahit lengan

 Tangan yang sudah bersambung dengan badan baju

Cara Menjahit dress leher ala kimono
 
Ok siap sudah. Selamat mencuba kawan2 yang nak jahit baju macam ni. Kalau nak share di page korang, silakan... sama2 kita kongsi ilmu yang tak seberapa ini. 


Isnin, 27 Julai 2015

cara jahit getah di hujung lengan baju kurung

 Sempena syawal yang ke 11, saya buat tutorial menjahit benang getah di hujung lengan baju. Mula2 korang sediakan benang getah (benang elastik). Warna bergantung koranglah...sekarang ada macam2 warna benang elastik. Tapi saya selalu guna warna putih juga.

 Gulung benang di sekoci guna tangan. Kalau gulung guna mesin, benang akan jadi tegang.

 Letak dalam bobbin case

 Untuk benang atas, guna benang warna sama dengan kain yang nak dijahit

 Jarak jahitan paling besar. Kalau rapat2 benang getah tak cantik rengangnya.

 Mula jahit dari sambungan lengan.

 Jarak susunan getah, ikut suka koranglah.


 Sebelah dalam

Sebelah luar

Ok, siap. Selamat mencuba. Harap dapat membantu kawan2 yang baru nak belajar2 jahit benang getah. Kalau nak share tutorial ni kat page korang, silakan...


Ahad, 26 Julai 2015

Tempahan Raya 2015

Salam syawal yang ke10...cepatnya masa berlalu. Macam baru dengar takbir di pagi raya pertama hari tu. Ini baju2 tempahan yang saya jahit puasa hari tu. Tempahan saya bagi 6 fasa. Setiap fasa saya peruntukkan masa 4 hari. Alhamdulillah...semuanya tempahan siap.

 fasa 1: kurung asli, kurung riau dan baju panjang

 fasa 2 : kurung malaysia

 fasa 3 : baju melayu dewasa dan kanak2

 fasa 4: dress

 fasa 5: kurung moden dan dress


 fasa 6 yang terakhir : baju melayu dan jubah


Alhamdulillah...masa menjahit berjalan lancar cuma masa jahit baju melayu tu sangkut sampai ambil masa 6 hari. Baju melayu raihan tu yang lama sikit saya jahit. Tension masa jahit seluarnya...bab pinggang tu memang selalu sangkut. Jahit, tetas, jahit...banyak kali. Apa2 pun rasa bersyukur sangat sebab semua dapat siap...Terima kasih Allah, beri kesihatan dan semangat kuat sepanjang bulan puasa tu...alhamdulillah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...