Sabtu, 29 Oktober 2011

handicraft from japan


ini bukan hadiah yang saya dapat...dan jauh sekali saya buat. gambar2 ni saya google...semua cantik2. saya memang suka kraftangan dari jepun...comel2 je, mereka pun memang terkenal sangat dengan seni halus macam ni. harap2 lepas ni adalah kawan2 di jepun yang kirimkan saya benda2 ni semua...hahaha...











Khamis, 27 Oktober 2011

untuk mereka yang follow blog saya

terima kasih banyak2 pada yang berkunjung di blog saya ni. tak sangka blog jahitan saya ni ada juga pengunjungnya. terima kasih juga pada kawan2 blogger yang sudi follow blog saya ini. bagi yang sertakan url blog di shoutbox atau kotak komen, saya sudah pun follow blog kawan2 semua.

cuma ada beberapa blog rakan2 lain yang saya tak dapat follow sebab tak ada tinggalkan pesan di shoutbox. di followers list saya pula tidak ada pautan untuk ke blog mereka. jadi saya tak dapatlah follow blog mereka tu.

jadi pada siapa2 yang saya belum follow blognya tapi dah follow blog saya...silalah tinggalkan url blog anda di shoutbox atau di kotak komen entry ini. nanti saya akan jenguk blog dan follow sekali. di bawah ni antara rakan2 yang saya tak dapat jejak tu. (sebab pautan blog tiada) sila tengok satu2, mana tau anda ada kat situ...hehehe


























kepada yang nak letak link pautan dlm list followers tu,
sila tengok panduannya di blog comel ini

anda juga boleh follow terus blog adik comel tu
jangan lupa klik ok
hehehe

Rabu, 26 Oktober 2011

leton, canny dan wah sing



inilah kedai Leton di sandakan. tempat saya selalu beli barang2 jahitan terutamanya sponge, benang, zip dan manik. kedai ni terletak di jalan dua, jln sim2. saya suka kedai ni sebab pekerjanya semua mesra dan cepat bila kita minta cari barang2 yang kita perlukan.

selain di leton, saya selalu juga beli barang jahitan di canny. kedai ni pun dekat2 leton juga. selang 1 bangunan je. saya suka canny sebab kedai dia besar (2 tingkat). kalau beli manik memang banyak pilihan. cuma saya tak suka sikit tentang pekerjanya, ada sesetengahnya kurang mesra dan tiada senyuman! berbanding leton...jangankan pekerja, tauke sekali pun ramah.

canny ada 2 di sandakan ni, satu lagi di bandar kim fung bt4. ini pun 2 tingkat juga. banyak jual buku2 craft dr jepun. tapi harganya mahal2 smua. ada juga mereka jual pattern utk crosstich yang difotostat. ok la juga murah2 tapi saya tak berniat beli sebab saya memang O kalau buat benda tu.

saya tengok buku2 di canny tu banyak, termasuk yang lama2...orang tak beli sangat sebab mahal (saya agak je la). kalau murah2 (maksud saya berpatutan) mesti orang ramai nak beli. harap2 1 hari nanti canny jual murah buku2 craft yang banyak tu...hehehe.

kalau nak beli barang2 jahitan kena tengok dua2 kedai ni sebab ada barang2 jahitan yang mahal di canny tapi murah di leton. ada yang murah di canny tapi mahal di leton. jadi kenalah tengok dulu harga di kedua2 kedai.

selain leton dan canny, sandakan ada lagi satu kedai barang2 jahitan dan craft. nama kedai tu Wah Sing (tak silap la) sebelah dengan gentingmas lama. kedai ni kecil saja dan agak mahal sikitlah. tapi ada barang2nya cantik berbanding di leton dan canny. saya suka beli butang kemeja dan blause yg cantik2 dan pelbagai bentuk. manik dan labuci di sini pun ok juga...banyak pilihan. saya rasa Wah Sing ni kedai menjual barang jahitan terawal yang ada di sandakan ni.


Selasa, 25 Oktober 2011

confidence 7465



akhirnya saya dapat juga mesin jahit baru, selepas 8 tahun menggunakan mesin jahit berkabinet (8974). pada asalnya saya nak beli model 3191D200A (mesin jahit industri) tapi bila tengok harganya dah tambah sampai rm 1715...tak jadilah nak beli. akhirnya saya pilih model 7465 (rm 1595) memandangkan wang yang saya peruntukan untuk beli mesin cuma dapat beli mesin model ni saja.

saya beli jenama singer sebab di sini tak banyak pilihan pun. kalau nak beli jenama lain, susah pula kalau rosak. mana nak cari bengkel. kalau duduk di kk, mungkin ok sikitlah kalau nak beli jenama yang lain2 tu. kalau singer, bengkelnya memang ada di bandar ni...taklah pening kepala kalau mesin ada masalah.



mesin ni tak secanggih mana pun tapi oklah...bagi saya dah kira bagus. saya suka mesin ni sebab tak susah2 nak masukkan benang di jarum. kiranya banyaklah juga ciri2 yang saya suka pada mesin ni. lepas ni senang la kalau nak jahit lubang butang...tak payah susah2 nak ukur dan garis2 kapur di baju lagi.

tahu je la mesin lama saya dulu, ada 4 langkah nak buat lubang...jadi memang nak kena garis dan tanda dulu ukuran lubang yang kita nak tu. dengan mesin baru ni, nampaknya semua tu tak payah buat lagilah.


inilah mesin kesayangan saya

apa2 pun saya tetap sayang mesin lama saya yang dah banyak jasa tu. kalau tak sebab dia, mana mungkin saya dapat beli mesin baru ni. dah 8 tahun saya bersama dia...mana boleh lupakan. walaupun dah ada yang baru tapi saya tetap masih perlukan dia dalam buat kerja2 lasak.





Jumaat, 7 Oktober 2011

pola baju kurung riau

kali ni saya nak kongsi cara melukis pola baju kurung riau. saya tak tahu sangat cara yang khusus untuk ukur pola baju kurung riau. terutamanya untuk bahagian pesak dan kekek. saya juga tak berapa pasti potongan dibawah lengan tu disebut kekek atau termasuk dalam pesak juga. jadi minta maaf banyak2 (kepada yang memang pakar dalam hal ini) kalau saya buat kesilapan meletakkan nama2 setiap bahagian baju kurung riau ini. ukuran yang saya buat ini, saya agak2 je dan mengikut ukuran baju saya iaitu saiz s. kepada yang bukan bersaiz s, bolehlah tambah ukuran di mana2 bahagian yang sepatutnya ye.

mula2 ambil ukuran badan sendiri. saya guna cm untuk semua ukuran dan gambarajah di bawah ni, ukuran baju saya (saiz s).




mulakan lukis labuh baju


bahu


turun bahu (untuk mendapatkan ukuran turun
bahu, ukur pita dari bahu ke puncak dada)


panjang lengan


bukaan tangan


sambung terus dibukaan tangan tadi


buat kekek (ini bahagian yang saya kurang pasti namanya, memandangkan ianya di atas macam kekek baju kurung biasa, jadi saya sebut kekek jugalah. kalau salah, tolong betulkan ye).


bahagian pesak. ukuran dibahagian ini terpulang pada anda. ada yang suka kembang ada juga yang tak suka. terpulanglah tapi setahu saya kurung riau memang bahagian bawah agak kembanglah.


' sambung terus kebahagian pinggang. ukuran pinggang ikut suka masing2.


ok, pola pun sudah siap.

'
potong pola yang sudah siap tadi


ini hasilnya yang sudah di gunting tadi
a)badan
b)lengan
c)kekek (bahagian yang saya tak pasti namanya!)
d)pesak


***************************************************************

ok sekarang saya tunjuk cara menggunting pula.


mula2 lipat 2 kain macam dalam gambar ini (ikut ira kain)


dan lipat lagi macam ini


kemudian letak pola untuk bahagian badan tadi. garis untuk basi jahitan. untuk tepi saya selalu guna 1.5cm dan bawah baju pula 3cm.


bolehlah guntingkan


lepas tu untuk ambil bahagian tangan pula, ulangan proses macam tadi. lipat 2 kain macam ni.


dan lipat lagi macam ni


kemudian letak pola bahagian lengan.
tandakan basi jahitan tepi (1.5cm dan bawah tangan 3cm).
lepas tu guntingkan bahagian ini.


ok sekarang untuk ambil bahagian pesak, lipat 2 juga


lipat lagi sekali


letak pola pesak macam ini. tandakan basi jahitan dan bawah pesak.guntinglah ikut tanda garisan yang dibuat tadi. tanda 3bulatan kecil yang saya lukis di kertas pola tu, tanda kain tak putus. maksudnya lipatan kain yang bersambung gitu. ohhh...minta maaflah kalau kawan2 keliru dengan penerangan saya ini. harap2 tu fahamlah ye.


ini pula untuk bahagian kekek @ bahagian yang saya tak pasti namanya tu.


lipat 2 dan lipat sekali lagi macam ni


letak pola dan buat basi jahitan.


ini pula untuk pola leher. lipat 2 dan gunting.

ok, inilah bahagian baju kurung riau yang siap digunting. harap2 entry ini dapat membantu kawan2 yang nak belajar menjahit baju kurung riau.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...