Selasa, 21 Mei 2013

kurung moden layer peplum


saya terjumpa gambar ni masa google skirt panjang ala duyung. terus cari gambar lain dress peplum layer macam ni. cantik...saya suka tengok dan terbayang baju raya saya untuk tahun ni...nak buat macam ni la. insya ALLAH, harapnya rajinlah saya jahit baju sendiri. biasanya kalau dah penat jahit baju orang, terus tak larat nak jahit baju sendiri lagi. lebih2 lagi dekat2 raya nanti. mesti sibuk habis, nak buat itu ini. akhirnya, cari baju ready made di butik! 

tapi saya memang suka baju macam ni...kurung moden layer peplum gitu. ada bunga2 di bahu dan manik2 dikeliling pinggang. nampak senanglah buat tapi lecehnya yang peplum lapis bertingkat tu. lepas tu panjang pula dibahagian belakang tu. tapi tak kisahlah rumitnya, selalu masa nak lakar pola je..susah sebab nak fikir itu ini sebab kali pertama buatkan. ni lebih kurang macam kurung layer yang ngetop tahun lepas tu. bezanya yang ni pendek je...tak labuh. saya tengok, nama baju ni peplum haura





credits : www.miznaonlineshop.com
             http://purpleorchidshopz.blogspot.com


Isnin, 20 Mei 2013

entry santai

hari dah 20 mei...cepatnya masa berlalu. tinggal berapa hari dah nak masuk bulan enam. pasti semua tailor semakin sibuk untuk siapkan semua tempahan. samalah macam saya juga...semalam, pergi kedai leton beli sedikit barang2 keperluan. tujuan sebenar nak cari butang untuk baju melayu...nak carilah konon2nya untuk buat persediaan. nanti dah sibuk2 menjahit, takdelah susah2 nak keluar pergi beli. lagi pun rumah saya agak jauh dari bandar. 


tapi semalam, saya tak jadi pula beli butang2 tu...malas nak pilih warna dan bentuk. lagipun perca kain baju2 melayu tu tertinggal. susah nak pilih kalau berpandukan ingatan je..! jadi, terpaksalah saya batalkan niat beli butang2 tu. nanti je la hujung minggu, saya beli. harap2, perca kain2 tu tak tertinggal lagi. oo..masa nak pulang, singgah kejap di kedai brother, saja nak cuci mata tengok mesin2 dalam kedai tu. paling penting tengok mesin idaman saya tu. 


inilah mesin idaman saya. semua orang beli mesin ni, saya je yang belum beli. harganya memang boleh tahan...telan liur juga nak sebut. saya terpikat dengan mesin sulam ni, boleh buat bisnes juga nanti. tapi buat masa ni, tengok je la. sabar...nanti, saya akan dapat beli juga. buat masa ni nak kerja keras untuk siapkan tempahan2 raya dulu. makin bertimbun. buat masa ni mood memotong dan menjahit agak slow...virus malas hampir2 nak hinggap lagi ni. 


ini bukan kain saya, tapi tempahan untuk buat lapik meja. saya terpaksa ketepikan dulu untuk siapkan tempahan baju2 customer yang sibuk nak ke majlis kahwin. jumaat ni kan dah masuk cuti sekolah. cuti sekolah memang sinonim dengan majlis kahwin2 kan. ni lah nak siapkan baju2 ke majlis, baju raya dan lapik2 meja lagi...harap2 saya tak malas dan diberikan kesihatan yang baik olehNYA. dapatlah siapkan cepat semua tempahan yang ada. aja-aja fighting~bagi semangat utk diri sendiri..


Ahad, 12 Mei 2013

koleksi baju raya 2013-rizalman ibrahim

kalau tahun lepas baju raya rekaan jovian mandagie boleh didapati di zalora, tahun ni giliran rizalman ibrahim pula. jom tengok baju2 rekaan rizalman khas untuk raya 2013. manalah tahu dapat idea untuk jahit fesyen baju apa pula untuk raya kali ni.








credit : http://www.zalora.com.my/rizalman-for-zalora-shop/

Khamis, 9 Mei 2013

hanya gambar...tukang jahit hebat

hanya gambar...tukang jahit hebat

sekeping gambar dapat menceritakan banyak perkara. contoh gambar ini....banyak yang boleh dihuraikan lepas melihat gambar tukang jahit ini. gambar ni saya ambil masa jalan2 di pasar Filipina KK (pasar Filipin). ini bukanlah pemandangan asing kalau di sini. selain kk, di bandar sandakan pun pemandangan macam ni boleh dilihat. tukang jahit ni terdiri dari kaum suluk dari filipina. kalau di bandar sandakan mereka ni selalu lepak dengan mesin jahit butterfly mereka di jalan dua. biasa kalau lalu sana, mesti mereka tegur ''mau jahit ka?". 

sebenarnya saya kagum dengan tukang jahit macam mereka ni...pantas je buat kerja2 menjahit ni. mesin mereka pun tahan lasak. biasanya mereka ni buat kerja alter baju atau seluar. tapi kebanyakannya jahit seluar jeans la...ubah-suai bagi sempit ke, bagi pendek ke dan macam2 lagi. jahit beg dan langsir pun ada juga. walaupun dorang ni buat kerja dengan pantas tapi hasilnya tetap sempurna. tu yang saya kagum tu. tabik spring dengan mereka. 

saya juga kagum dengan semangat mereka berusaha cari rezeki, walau hanya menumpang di penjuru2 bangunan dan kaki lima kedai. nampak tak begitu selesa nak menjahit tapi mereka langsung tak hirau tu semua...tetap menjahit dan hasilkan perkhidmatan yang memuaskan. harga pun sangat2 berpatutan...dan boleh dikira agak murah. kalau nak dibandingkan dengan saya...rasa sangat2 bertuah sebab menjahit di rumah dengan suasana yang menyenangkan...tapi ada ketikanya hasilnya sangat2 buruk!

betapa jauhnya saya tertinggal kalau dibandingkan dengan kemahiran dan semangat mereka dalam jahit-menjahit ni. entah berapa helai kain lagi dan berapa tahun lagi saya kena menjahit untuk menjadi sehebat mereka. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...