Ahad, 26 Mac 2017

Cara Menjahit Zip sembunyi

Assalamualaikum. Hari ini ahad, 26 March 2017. Cepatnya masa berlalu...tak lama lagi nak masuk bulan April. 29hb ini dah masuk bulan Rejab. Semua tukang2 jahit mula dah sibuk dengan tempahan. Banyak tak tempahan yang kawan2 dah terima? Jangan ambil banyak sangat nanti tak sempat nak siap semua. Ambil mengikut kemampuan kawan2. 

Oklah kali ini, saya nak kongsi tutorial cara menjahit zip sembunyi. Saya rasa dah ada tutorial zip sembunyi sebelum ini. Tapi tak apalah saya buat tutorial zip sekali lagi. Mungkin kali ni gambar lagi jelas. Perhatikan gambar2 kat bawah ini, insyaAllah mesti boleh faham punya.

Tutorial saya ini ringkas saja. Tak ada pengiraan khusus macam tutorial leher orang lain. Saya cuba tunjuk yang paling ringkas sebab tak semua orang yang senang faham bab2 bahagi, campur, tolak semua tu. Untuk permulaan, lebih baik kawan2 belajar yang ringkas dan mudah. Kalau dah pandai asas semua tu barulah belajar pola yang guna banyak formula dan ukur2 tu.
 




 Jahit sambil buka lipatan gigi zip tu

 Jahit sampai kepala zip dah tak boleh turun lagi.

 Ini dah siap jahit

 pandangan dari luar baju

 sebelah dah jahit, sekarang kita jahit sebelah pula

 Lipatkan bahagian yang dah berjahit tu




mula jahit sebelah zip yang satu lagi. perhatikan gambar tu. Jangan terbalik pula.

 Jahit sampai kepala zip tak boleh buka ke bawah lagi

 Hujung bawah zip

Guna tapak zip biasa dan jahit cantum ngam2 di hujung jahitan zip tadi. Jahit terus sampai bawah baju.

 Nampak tak? Dah cantumkan.

dah siap, tariklah zip ke atas. Inilah hasilnya.

Semoga tutorial ini dapat membantu kawan2 yang baru saja nak belajar jahit zip sembunyi ( zip tapuk namanya kalau kat tempat saya ini). Kalau ada yang nak save dan share, silakan. Kita panjang2kan ilmu yang tak seberapa ini. Selamat mencuba. Happy sewing...😄

Sabtu, 4 Mac 2017

Cara Menjahit Poket Tebuk Baju Melayu

Assalamulaikum, pagi sabtu yang indah ini saya nak kongsi cara menjahit poket tebuk baju melayu. Selain poket tebuk, ada juga yang sebut nama poket ni poket sembunyi. Tapi kalau di tempat saya (sandakan) namanya poket dalam. Sebelum ini saya dah pernah share cara ini. Tapi tak apa-apakan kalau nak share sekali lagi. Masih juga cara yang sama, guna 3 kain. Ini saja cara yang saya tahu dan mudah untuk saya buat. Tapi baru-baru ini saya ada belajar untuk buat poket dalam dengan guna satu kain. Kalau saya dah expert dengan cara tu, nanti saya share di sini.

Ok, kalau suka dan rasa senang dengan cara saya menjahit poket tebuk baju melayu ini bolehlah ikut cara ini. Perhatikan gambar betul-betul. InsyaAllah, senang nak faham.









 terbalik pulak gambar ni hihi































Dah siap poket baju melayu. Harap tutorial ni membantu kawan-kawan yang baru saja belajar-belajar nak buat baju melayu. Tak lama lagi rayakan. Upah jahit baju melayu pun dah mahal. Lebih baik buat sendiri. Kalau nak save atau nak share gambar, silakan. Kita panjangkan dan sebarkan ilmu... Ok, jumpa lagi di next tutorial. Assalamualaikum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...