Isnin, 27 Ogos 2012

9 syawal...

wah! lamanya saya tak update blog...berbulan lamanya. semuanya sebab terlalu sibuk dengan kerja-kerja jahitan. bulan jun lepas saya memang sudah tiada masa nak jenguk blog ini. minta maaf pada pengunjung2 blog sebab saya agak lambat membalas kunjungan kawan-kawan semua. tapi insyaAllah, saya akan ke blog korang juga (tu pun bagi pengunjung yang tinggalkan url blog di chatbox saya).

tahun ini, saya rasa paling sibuk. banyak sangat kerja yang kena saya siapkan. tempahan raya pun ada beberapa kain yang saya tak dapat siapkan. 1 syawal orang semua sibuk beraya tapi saya masih melekat depan mesin jahit. saya kena siapkan baju family sepupu yang kahwin 25hb lepas. jadi sampai 6 syawal saya memang habiskan masa siapkan 7 pasang baju melayu dan 3 pasang baju kurung.

penat gila...tuhan saja yang tahu. tapi lepas siapkan semua, rasa lega sangat. sekarang baru ada masa rehat dan menikmati suasana raya hahaha. sayangnya hari ni sudah 9 syawal, suasana raya semakin kabur2. buka tv pun, telefilem dan hiburan raya pun dah tak ada. sedih pula rasanya. tapi tak apa, tunggu raya haji...bolehlah raya sakan hihihihi.

timbunan beg plastik di atas ni sebahagian tempahan yang saya kena jahit masa puasa hari tu. di bawah ni pula sebahagian kain2 yang sudah siap dipotong dan sedia untuk jahit tepi. kain2 dibelakang tu baju2 perempuan dan depan pula baju2 melayu. syukur alhamdulillah, proses menjahit semua berjalan lancar cuma adalah juga beberapa pasang baju yang sangkut2 sikit. terutama kain2 yang licin. memang tekanan habis nak gunting! kalau boleh nak saja bagi balik pada pemiliknya tapi tak sampai hati...kesiannnnnn punya pasalkan.


selain kain yang licin2 dan ira kain yang lari2, ada satu lagi masalah yang saya tension sangat. cuba tengok kain di bawah ni. manik ke apa ke namanya...saya cakap batu dipatri di kain. nak potong dan jahit, kena cabut dulu manik2 ni (bahagian gunting dan jahitan). kalau tak memang masalah...tumpulkan gunting dan patahkan jarum! betul2 buang masa punya kain. kena ada tahap kesabaran tinggi kalau berhadapan dengan kain ini. habis kuku ibu jari saya rosak dan jari ada luka2 juga semata2 tanggalkan batu2 melekat ni. nampaknya lepas ni saya kena hati2 kalau nak terima kain lagi.


tengah sibuk menyiapkan skirt baju kurung. ingat nak ambil semua baju2 yang sudah siap tapi betul2 tak ada masa waktu tu. cuma ada 2,3 pasang baju yang saya sempat ambik. antaranya dress budak2 di bawah ni. kalau nak cerita tentang jahitan, rasa memang tak pandai habis. macam2 pengalaman baru kali ni. banyak baju yang fesyennya kali pertama saya jahit. paling sadis baju2 melayu yang pelbagai, ada yang nak zip depan baju...ada yang nak bahu levis...memang pening! tapi rasa ok jugalah sebab dapat belajar banyak perkara baru.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...