Memaparkan catatan dengan label kata hati. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label kata hati. Papar semua catatan

Isnin, 20 Mei 2013

entry santai

hari dah 20 mei...cepatnya masa berlalu. tinggal berapa hari dah nak masuk bulan enam. pasti semua tailor semakin sibuk untuk siapkan semua tempahan. samalah macam saya juga...semalam, pergi kedai leton beli sedikit barang2 keperluan. tujuan sebenar nak cari butang untuk baju melayu...nak carilah konon2nya untuk buat persediaan. nanti dah sibuk2 menjahit, takdelah susah2 nak keluar pergi beli. lagi pun rumah saya agak jauh dari bandar. 


tapi semalam, saya tak jadi pula beli butang2 tu...malas nak pilih warna dan bentuk. lagipun perca kain baju2 melayu tu tertinggal. susah nak pilih kalau berpandukan ingatan je..! jadi, terpaksalah saya batalkan niat beli butang2 tu. nanti je la hujung minggu, saya beli. harap2, perca kain2 tu tak tertinggal lagi. oo..masa nak pulang, singgah kejap di kedai brother, saja nak cuci mata tengok mesin2 dalam kedai tu. paling penting tengok mesin idaman saya tu. 


inilah mesin idaman saya. semua orang beli mesin ni, saya je yang belum beli. harganya memang boleh tahan...telan liur juga nak sebut. saya terpikat dengan mesin sulam ni, boleh buat bisnes juga nanti. tapi buat masa ni, tengok je la. sabar...nanti, saya akan dapat beli juga. buat masa ni nak kerja keras untuk siapkan tempahan2 raya dulu. makin bertimbun. buat masa ni mood memotong dan menjahit agak slow...virus malas hampir2 nak hinggap lagi ni. 


ini bukan kain saya, tapi tempahan untuk buat lapik meja. saya terpaksa ketepikan dulu untuk siapkan tempahan baju2 customer yang sibuk nak ke majlis kahwin. jumaat ni kan dah masuk cuti sekolah. cuti sekolah memang sinonim dengan majlis kahwin2 kan. ni lah nak siapkan baju2 ke majlis, baju raya dan lapik2 meja lagi...harap2 saya tak malas dan diberikan kesihatan yang baik olehNYA. dapatlah siapkan cepat semua tempahan yang ada. aja-aja fighting~bagi semangat utk diri sendiri..


Sabtu, 8 September 2012

baju kurung moden layer


masih dalam mood raya lagi...hehehe selagi syawal belum berakhir, selagi tu la semangat raya tu sentiasa membara di hati. entry saya kali ni berbentuk santai je...asal update orang kata. ni saya pos gambar marsha dengan kurung moden. suka tengok warna dan fesyen layer baju kurung ni. saya tak pandai buat. baru nak cuba2 perah otak macam mana nak reka pola baju macam ni.

tapi hari tu tengok di butik baju macam ni, macam berlapis2. kalau lapis2 ni memang kerja yang paling malas saya nak buat. lecehlah banyak kerja...kena lagi kain yang licin2. tapi kalau dapat siapkan baju macam ni, memang cantiklah...boleh pakai raya haji nanti hihihi. cukuplah celoteh pagi ni, lepas ni nak google berkaitan baju ni dan hanbok baju korea tu.

Isnin, 16 Januari 2012

selimut seribu



lamanya saya tak update..pemalas betullah. nak kata tiada masa mengadap lappy...tipulah sebab hari2 pun ada waktu tertentu saya peruntukan untuk buka internet. tapi selalu melepak di fb dan kadang2 di twitter je...

dunia jahitan saya macam biasa juga...masih berputar tapi sekarang agak slow sikit, tempahan pun 2,3 pasang baju je. adoiii...sakit bulan ni. harap2 bulan depan, ekonomi pulih macam biasa...hehehe.

oklah, kali ni saya saja nak kongsi gambar selimut seribu. jahit ni guna kain2 perca je...lebihan2 kain baju. tapi bukan lebihan kain pelanggan tau...semua kain lebihan baju2 family saya je. saya punya trade-mark...semua lebihan kain2 pelanggan saya bagi balik. sekali pun perca halus2 tu semua saya kumpul dalam plastik dan bagi balik pada pelanggan saya.

ada tukang jahit lain cakap, rugi bagi balik kain lebihan tu sebab kain2 lebihan tu boleh kumpul banyak2 lepas tu jual. biasa orang jual dalam plastik besar. memang betullah ada makcik2 yang tanya saya kalau ada jual kain lebihan ni. nampak tu sisa kain pun ada juga orang nak beli. memang boleh buat duit lagi kalau nak kan.

tapi memandangkan saya kembalikan semua kain2 lebihan pelanggan saya, jadi tak adalah saya jual kain2 lebihan ni. lagi pun saya rasa macam tak sedap hatilah kalau saya tak pulangan kain2 lebihan tu (sekalipun hanya perca2 kain). macam simpan barang orang rasanya. lagipun pelanggan cuma minta potong dan jahit saja. jadi itu saja yang patut saya buat..konon2 jujurlah ni hahaha...

laaa...terpanjang pula cerita tentang kain2 perca ni, sedangkan tadi asalnya nak cakap tentang 'patchwork' saya ni. ni melepaskan gian lama tak buat entrilah ni...layan je lah...hahaha. sebelum saya buat entri ni, saya dah tukar layout blog saya ni...wajah baru sempena tahun baru 2012. harap2 lah semangat saya pun bertambah2 baru juga dalam dunia jahit-menjahit ni. lagi satu dengan wajah baru ni, diharap saya pun rajin update blog juga...tak malas2 lagi, insyaAllah.

saya juga terpaksa buang shoutbox selepas benda tu tak berfungsi sejak bulan lepas (disember 2011)...tak tahulah kenapa. terpaksa ganti lain dengan cbox, alaa...fungsi sama je. cuma cbox ni saya tak pandai nak konik2 macam shoutbox tu, boleh tukar2 warna dan saiz. tapi cbox? tak tahu langsung, apa dia tunjuk...tu lah yang saya pilih.

oklah saya pun tak tahu nak taip apa lagi...nantilah sambung cerita di entri lain. mungkin nak buat tutorial pula...insyaAllah. kepada yang follow blog ini, thanks...nanti saya follow blog korang semula ya.




Selasa, 1 Februari 2011

entry pertama untuk 2011



sudah sebulan 2011 dan hari ni sudah 1 feb....baru hari ni saya update blog! lama sungguh blog saya ni tidur. bukan saya malas nak update tapi aktiviti jahitan saya sepanjang masa tu tak berapa nak jalan.

mesin saya pun dah lama tidur...entahlah sejak tahun baru ni malas saya memang melangkaui batas-batas kemalasan seorang manusia! ruang tempat saya menjahit pun agak bertabur, lama tak kemas. habuk sana sini...peniti pun tak kutip sejak lepas guna hari tu.

hari ni baru dapat semangat nak sambung balik apa yang perlu. lagi pun ada dua kain tempahan yang saya perlu siapkan sebelum minggu depan. ni kena pasang speed lebih ni...takut tak sempat siap pula.



sempena semangat baru 'tahun arnab' ni...saya pun tukar juga background blog. bukan apa, boringlah yang lama tu. lepas tu, saya rasa blog lama saya tu pun agak berat...selalu lambat nak loading...sebab tu saya guna background yang baru...

tak berapa cantik sangat tapi oklah...tunggu saya jumpa yang lagi cantik, saya akan tukar lagi sebab yang ni cuma sementara saja. lepas ni bolehlah kejutkan mesin jahit antik saya tu..gunting saya pun mesti dah rindu dengan tangan seni saya ni...hahahahaha....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...